V Heřmanově se chystají na pouť

Hermanov -_pout_13._7._2024_004V nedalekém Heřmanově slaví o blížícím se víkendu Karmelskou pouť. Vše vlastně začne už ve středu 10. července, kdy od 17 hodin se bude stavět májka.

Ve čtvrtek 11. července bude od 17 hodin příprava Ave Maria. V pátek 12. července, opět od 17 hodin, proběhne předpouťové fotbalové utkání za školou. Na sobotu 13. července se pak chystá taneční zábava s kapelou Accort.

Vrcholem pouti bude samozřejmě neděle 14. července. V 8.30 hodin vychází průvod se sochou Panny Marie od zvoničky ve Vidoníně přes Radňoves, Novou Ves do Heřmanova, od 10.30 hodin bude na návsi v Heřmanově sloužena poutní mše svatá, jejím hlavním celebrantem a kazatelem bude R. D. Marian Rudolf Kosík OPraem., opat novoříšský. Ve 14 hodin proběhne svátostné požehnání v kostele a od 15 hodin se pak můžete těšit na vystoupení krojovaných dětí z farnosti Heřmanov.

„Historie Karmelské pouti ve farnosti Heřmanov sahá až do roku 1918, kdy byla na základě živého snu místní farnice a porodní báby Julie Jenišové/Lundové (roz. Bitomské) pořízena a posvěcena socha Panny Marie Karmelské. Tento sen své maminky a okolnosti založení Karmelské pouti (pořízení sochy Panny Marie, slavnost jejího posvěcení a založení Bratrstva) nám zaznamenala paní Ludmila Látová (roz. Jenišová) v 50. letech 20. století na podnět pana faráře Josefa Vágnera.

Ve snu paní Julie hovořila s Pannou Marií. Významným momentem bylo, když Panna Marie utěšovala paní Julii bloudící v temném lese slovy: "Neboj se, já tě nikdy neopustím. Tady je pěšinka, poté běž a dojdeš domů." Dále paní Julii vyzvala, aby s panem farářem založila zahrádku s fialkami. Tato zahrádka měla symbolicky představovat společenství lidí, kteří budou s pokorou uctívat Pannu Marii. Právě ona je nám znamením naděje, ona nám přináší pravé světlo, našeho Spasitele Ježíše Krista," dočtete se na stránkách heřmanovské farnosti.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.