Květnaté meziříčské louky slouží vědě

odebíraný vzorek_chrastavceHmyzí hotel má své první obyvatele. Květnatá louka po bývalém domově důchodců poslouží pro zkoumání genetiky rostlin.

V uplynulých dnech na květnaté louce u Penny a po bývalém domově důchodců odkvetly kopretiny. Štafetu po nich právě přebírají štírovníky, jetele, čičorky, řebříčky, vikve a chrastavce. Hemží se to zde modrásky, drvodělkami a včelami.

drvodělka fialová_v_lokalitě_u_starého_pennyV loňském roce byl na louce u „starého" Penny marketu usazen hmyzí hotel. Jistě se našli tací, kteří si ťukali na čelo a podivovali se, proč se dávají prvky pro hmyz do prostředí k rušné silnici. Tam přece nemůže nic žít! Jenže ono žije... Důkazem jsou právě první využité dutiny a hmyzí aktivita kolem hotelu přes většinu dne. Hlavním obyvatelem jsou zde včely samotářky. Jedná se o nejpočetnější skupinu včel v České republice, co se týče druhů. Do této skupiny patří například hedvábnice, čalounice, ale třeba i mohutná drvodělka fialová. Zabydlený pokoj ve hmyzím hotelu poznáte jednoduše. Je zacpaný hlínou. Ptáte se proč? Uvnitř dutiny je totiž nakladené vajíčko obalené pylovým těstem a hlína slouží jako zapečetění dutiny, aby se k vajíčku (budoucí larva) nedostal žádný predátor. Jsou i druhy samotářek, které dutinu ucpávají pomocí listů.

kvetoucí kopretiny_v_lokalitě_po_bývalém_domově_důchodcůKvětnatá louka po bývalém domově důchodců (ulice Skřivanova) poslouží vědeckému výzkumu. V současnosti probíhá projekt Technologické agentury České republiky (TAČR), na kterém spolupracuje Český svaz ochránců přírody, Botanický ústav Akademie věd ČR a Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy. Projekt si klade za cíl zjistit genetickou rozmanitost vybraných vzorků rostlin, které jsou cílové pro tvorbu regionálních směsí osiv. Pro tyto potřeby je třeba mít co nejvíce dat z území celé republiky. V roce 2023 probíhalo mapování vhodných lokalit pro tvorbu regionálních osiv a jedním z navštívených míst byla právě louka po bývalém domově důchodců. Oproti ostatním lokalitám je tato mimořádná v tom, že se nachází přímo v centru města.

Jan Oulehla

DSC 0343obsazené dutiny 1

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.