Již pětadvacátý ringoturnaj proběhl v Křižanově

440758857 935795265221189_4097198556680838065_nRingoturnaj je celostátní sportovní akce křesťanské skautské organizace Royal Rangers a v květnu proběhl již jeho pětadvacátý ročník. Původně víkendové setkání několika oddílů na Zlínsku před čtvrt stoletím se v průběhu let výrazně rozrostlo a přesunulo až do středu naší vlasti, na Vysočinu, kde se díky zdejším rozlehlým táborovým základnám (dříve Meziříčko, nyní Křižanov) může akce dále rozvíjet. Letošního ročníku v Křižanově se tak zúčastnilo již 750 registrovaných účastníků z 31 oddílů Royal Rangers z celé ČR.

Během pěti květnových dnů ringoturnaje se ovšem neodehrává jen zápolení v kolektivní hře ringo. Další soutěžní turnaje se letos konaly v soubojích zbraněmi LARP a v několika deskových hrách. Pro účastníky byly připraveny i desítky dalších aktivit, od základů včelaření přes lanové překážky a střelbu z různých zbraní až po vyjížďky na člunech po hladině zdejšího rybníka. Všestrannou prověrkou vybraných účastníků byla soutěž Ranger roku, spočívající v pěti disciplínách (běh, Bible, oheň, orientace, uzly). Večerní programy zahájil koncert královéhradecké hudební skupiny Mozaika a také další kapely v následujících dnech podávaly výborné výkony. Většinu aktivit si v sobotu 11. května mohli vyzkoušet i návštěvníci Ranger Campu, dne otevřených dveří pro širokou veřejnost.

Značnou pozornost si získaly ukázky policie a armády. Nejprve přilétl vojenský vrtulník Mi-171Š z 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou na slavnostní průlet během dopoledního nástupu. Pozemní vojenská technika do Křižanova dorazila jednak z Krajského vojenského velitelství v Jihlavě, ale i z několika základen v jižních Čechách. Například největší lákadlo pozemních ukázek, kolový obrněný transportér Pandur II 8x8, přijel v doprovodu terénních vozů Toyota Hilux z Tábora. Obrovský zájem pak vyvolala ukázka práce psovodů Vojenské policie, kteří jsou specializovaní na vyhledávání výbušnin a ochraňují například i prezidenta republiky. Policie ČR do Křižanova přivezla mimo jiné nový stíhací vůz BMW 540i xDrive jihlavského dopravního inspektorátu, motocykl BMW R 1250 RT a další psovody s divácky vděčnou ukázkou zadržení ozbrojeného pachatele.

Takto velká akce s řadou aktivit samozřejmě vyžaduje i důkladné zajištění organizátory. Například zdravotnickou službu letos zajišťovalo po 24 hodin denně celkem 20 zdravotníků, z toho 3 lékaři, 5 profesionálních záchranářů/sester a 12 laických zdravotníků zotavovacích akcí. A nutno dodat, že mezi desítkami dalších organizátorů hráli nepřehlédnutelnou roli členové „domácího" oddílu 44. Přední hlídka Velké Meziříčí. O akci referoval mimo jiné i štáb České televize ve zpravodajství dětského kanálu ČT Déčko. Příští rok je Ringoturnaj plánován na termín 7. až 11. května 2025 opět do Křižanova.

Josef Jan Kovář
Krajský velitel Royal Rangers Jihomoravského kraje

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.