Zlaté kolo Vysočiny se jelo pojedenadvacáté

1 copyLetos již pojedenadvacáté jsme uspořádali cyklistický výlet Zlaté kolo Vysočiny pro neregistrované cyklisty všech věkových kategorií. A letošní počasí? Krásně svítilo sluníčko, jen si zúčastnění stěžovali na silnější vítr. Ale v tom je krása přírody, že vždy připraví originální počasí.

Výlet měl start a cíl jako obvykle v Rudě u Velkého Meziříčí. Tato cyklistická akce, konající se na silnicích, je jedna z větších cyklistických akcí v Kraji Vysočina. Celkem odstartovalo na tři trasy 233 závodníků. Účast počtu cyklistů na akci nás potěšila.

Zúčastnění se vydali na 3 různě dlouhé trasy 50, 100 a 200 km, které vedly převážně po okrese Žďár nad Sázavou. Výlet má už svou tradici a renomé a sjeli se na něj nejen cyklisté z celé republiky, ale i ze Slovenska. Cyklisté mohli během trasy vidět krásy a zajímavosti naší Vysočiny, například hrad Pernštejn. O tom, jak je naše okolí krásné, ale i krásně kopcovité, může říct i celkové převýšení na jednotlivých trasách. Na trase 200 km nastoupali cyklisté 2370 metrů, na trase 100 km 1185 metrů a na 50 km délce bylo celkové stoupání 564 metrů. Kvůli četným uzavírkám na silnicích a kvůli opravám nebo konání jiných akcí se opět trasa 200 km jela na dva okruhy 100 km. Výhodou bylo, že jsme cyklisty povzbudili i při průjezdu prvním okruhem. Ale rozhodoval až druhý okruh, který pořádně prověřil a protřídil početný vedoucí peloton.

10 copyPro malé přihlížející byl připraven skákací hrad a minikoutek, kde se mohli vyfotit v maketě cyklisty. Na všechny tradičně čekalo bohaté občerstvení.

Výsledky a fotografie můžete nalézt na webových stránkách www.zlatekolovysociny.cz. Na e-mail nebo na facebook můžete poslat své postřehy, připomínky anebo i pochvaly k cyklovýletu. Uvítáme též zaslání povedených fotografií.

Věříme, že se zúčastněným akce líbila, a hlavně jsme rádi, že za celý den nebyl žádný úraz. Pouze hezký dojem z tohoto dne některým zkazil defekt kola anebo došly síly, což ke sportu také patří.

A jako obvykle statistika: počet zúčastněných 233 cyklistů všech věkových kategorií. Nejvíce na 50 km trase 141, dále 72 účastníků na 100 km a 20 vytrvalců na 200 km. Nejmladším účastníkem byl 6letý Luke Karl Poskocil a nejstaršímu cyklistovi Eduardovi Smíškovi bylo 76 let (účastnice a účastníky můžete shlédnout na webových stránkách).

Přibližující se bouřka po posledním vyhlašování vítězů donutila pořadatele rekordně rychle uklidit náves. Večer už jen povzbudivé či úsměvné nápisy na asfaltu připomínaly, co se celý den v Rudě odehrávalo.

Závěrem nezbývá než poděkovat všem cyklistům za účast, sponzorům za podporu a dále všem pořadatelům za pomoc při organizaci. Díky této podpoře a pomoci se Zlaté kolo Vysočiny může konat v takovém rozsahu.

Ing. Karel Dvořák
starosta Obce Ruda

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.