Lidé se sešli u dlouhého stolu a povídali si nejen o festivalu

P1208115Afterparty uzavřela osmnáctý ročník Evropského festivalu filozofie ve Velkém Meziříčí.

U dlouhého stolu vprostřed náměstí se sešli ve středu v podvečer návštěvníci filozofického festivalu, který letos probíhal od 4. do 12. června vesměs v Jupiter clubu a nové synagoze. Lidé přijali výzvu ředitele festivalu Milana Dufka, aby přišli ukázat, zda vůbec stále ještě umí komunikovat z očí do očí. A tak spolu všichni mluvili o festivalu, umělé inteligenci, přirozeném a umělém a taky o všem možném, co je napadlo. Zvládli to s přehledem a předvedli, že Velkomeziříčským komunikace „naživo“ cizí není. Ostatně to dokázali i v diskusi po přednáškách, kdy sypali na hosty jednu otázku za druhou. Potvrdili tak, co zmínil na afterparty místostarosta Martin Kaman: „Letošní téma bylo velmi zajímavé, dotýká se každého z nás, ať je mladý nebo starší.“

Podobně reagovali i ostatní účastníci afterparty. „Říkala jsem si, že letos to pro mě nebude. Očekávala jsem, že půjde hlavně o technické věci a filozofie bude chybět. Nakonec jsem byla velmi mile překvapená. Navštívila jsem mnohem víc přednášek, než jsem původně zamýšlela. I tu filozofii jsem v nich našla. Bylo to pro mě velmi inspirativní, třeba i v tom, co a jak mám dělat s dětmi ve škole,“ zhodnotila festivalové téma umělé inteligence Barbora Štindlová.

Pro řadu účastníků festivalu je umělá inteligence oblastí dosud moc nepoznanou a přednášky jim pomohly rozšířit obzory. Někteří však s AI sami dávno koketují, či přímo pracují, jako například festivalový kameraman Radim Svoboda. „Byl jsem letošním tématem nadšený. Přesně to nyní v našem audiovizuálním průmyslu prožíváme. Přednášející mě navedli ke konkrétnějšímu pohledu na AI i mimo můj obor, jakým jsou třeba kryptoměny. Očekával jsem také nějakou odpověď na prognózy, že nás AI postupně nahradí. V audiovizuálním průmyslu určitě mnohé převezme, ale doufám, že půjde hlavně o komerční zakázky. A nám, tvůrcům, zůstanou ty, v nichž jde o emoce,“ domnívá se Radim Svoboda.

„Letošní téma bylo zajímavé, a hlavně strašně moc praktické. Dokonce se týkalo i religiozity. Navíc oceňuji, že se nám podařilo zapojit do festivalu i naši Noc kostelů, díky dobré spolupráci s Milanem Dufkem,“ dodal závěrem děkan velkomeziříčské farnosti Jiří Kaňa.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.