Pozvánka je dobrý zvyk

kveten foto._Tina_KarnikovaUž jsme si zvykli – v první polovině června patří několik dní ve Velkém Meziříčí Evropskému festivalu filozofie. Bylo tomu tak v posledních sedmnácti letech, bude tomu tak i letos. Přednášky, diskuze, setkání, kavárny, besedy, divadla, koncerty, výstavy...

Zvykli jsme si. Zvyk je železná košile. A ta někdy svírá a zamezuje pohybu. Její ochrana se však stává samozřejmostí. A my si zvykli, že je samozřejmé setkávat se s lidmi, kteří pomáhají svým náhledem povznést ostatní, dovést je k projasnění vlastního bytí. Zvyk nás sevřel do samozřejmosti. Ale ono nic na tomto světě není samozřejmé. A věci výjimečné mnohdy noříme do všednosti, a to okrajové, nepodstatné pro životodárnou radost často pozvedáme do dominance svého zájmu. Lidská pomýlenost je stálá a všudypřítomná. Rozkódovat ji mohou však jen duše nejčistší, na které vyspělá společnost 21. století zapomíná a s výzvami a „vyšším" výchovným apelem absolutní volnosti ji devastuje k obrazu svému, aby pak mohla poukazovat na jejich nedostatky, zkaženost, ignorantství. Ano, mluvím o dětech, dospívajících, mladistvých, kteří v tomto světě zoufale hledají svoje místo, pevné opory a ověřené hodnoty.

Chtějí být přirození a my je tvarujeme do uměle vytvořených forem, aby po všech našich snahách po dokonalosti dle obrazu v nás vypadly neforemné a vnitřně zdeformované bytosti. A poněvadž filozofický festival často zcela mylně považujeme za akci určenou pro jedince s vybraným zájmem o vědní disciplíny, dejme možnost vyjádřit se k letošnímu tématu i dětem, dospívajícím a čerstvě nakračujícím do dospělosti. Téma je pro nás všechny (a zvláště pro ně) jak šité na míru: PŘIROZENÉ A UMĚLÉ. Jaký je dnešní svět pro lidskou přirozenost? Je snad konec přírody? Co a koho zdolá umělá inteligence.

A tak děti z meziříčských škol – mateřských, základních, praktické i gymnázia mají možnost o tom teď vyprávět ve svých výtvarných počinech. Kreslí, malují, tvoří. Nesoutěží, neplní představy dospělých, nepracují podle šablon. Vyprávějí o tom, co je v nich přirozené.

Projekt vznikl v Muzeu Velké Meziříčí jako doprovod letošního 18. ročníku Evropského festivalu filozofie. To ho zaštiťuje a realizuje v souladu se spoluprací s Jupiter clubem, s ochotou, nadšením a pracovním nasazením učitelek škol z Meziříčí i okolí, s materiální podporou tiskárny Protisk. A jaký bude výsledek? Přijďte se podívat 4. června v 17 hodin do nové synagogy ve Velkém Meziříčí. Slavnostní vernisáž a následné otevření výstavy po celý čas probíhajícího EFF, tedy až do 12. června 2024, nám dá možnost nahlédnout do představ, snů a skutečného světa našich dětí. Třeba pochopíme, že není radno vytvářet umělé fámy o jejich přirozenosti. Kdo ví...

Eva Kočí Valová

EFF A4_PROGRAM_nahled

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.