Den proti úložišti na Horce

Den proti_úložišti_2V sobotu 20. 4. 2024 se za poměrně nepříznivého počasí setkalo asi 120 občanů v zámeckém parku v Budišově, aby se připojilo k celostátní akci Den proti úložišti. Oblast na Budišovsku zvaná Horka totiž zůstává v užším výběru lokalit pro hlubinné úložiště vysoce radioaktivních odpadů.

Přítomní byli starostou Budišova Petrem Piňosem, starostou Rudíkova Zdeňkem Součkem a Oldřichem Svobodou ze spolku Zdravý domov Vysočina informováni o situaci a možnostech obrany proti tomuto projektu, který svým rozsahem nemá srovnání s jinou podobnou stavbou. Ministerstvo průmyslu a vybraní poslanci uštědřili začátkem tohoto roku dotčeným obcím další políček, když do legislativy odmítli zahrnout nejen spolurozhodovací roli dotčených obcí, ale dokonce i parlamentu. To znovu poškodilo již tak křehkou důvěru v transparentní a demokraticky vedený proces. Tato vláda se též ve svém Programovém prohlášení zavázala, že bude vyhodnocovat jiná řešení, než je hlubinné úložiště. I podle sdělení několika odborníků z Akademie věd ČR naše republika prakticky nic jako hlubinné úložiště minimálně do konce tohoto století nepotřebuje. Použité jaderné palivo se stejně musí minimálně 60 let chladit v areálech jaderných elektráren. Český stát chce přesto takové zařízení vybudovat a zprovoznit do roku 2050. Nebylo by rozumnější nechat našim potomkům raději čas na výzkum dalšího energetického využití použitého paliva a k tomu vyšší desítky až stovky miliard ušetřených financí než potenciálně nepotřebnou „díru do země" a otrávený život tisíců místních obyvatel? Na tuto a podobné otázky by rádi slyšeli od zástupců státu odpověď i občané obcí z Horky.

Stanislav Maštalíř
Zdravý domov Vysočina

Den proti_úložišti_1

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.