Zemřela Milada Klapalová

P3248316Ve věku 102 let zemřela (21. června 2023) paní Milada Klapalová, roz. Blechová. V mládí vynikala ve významné velkomeziříčské sportovní disciplíně – házené, která prošla za více jak 100 let od národní házené po handbal, z hřiště na Tržišti přes 48 let na Rudolfáku až po dnešní halu za Světlou. Od zakladatele SK VM, Sokol VM poté TJ Spartak VM a TJ Motorpal VM až k dnešnímu Sokolu.

 

SPc 17_Do sportovního povědomí se Milada Blechová dostala jako členka družstva gymnázia složeného vesměs z hráček SK Velké Meziříčí, které s jistotou získalo titul Středoškolského mistra ČR v Praze v roce 1938. Trenérem byl Eduard Klapal. Pod jeho vedením začátkem protektorátu patřila k vynikajícím házenkářkám a tehdejší ženská házená postoupila do I. třídy soutěže a následně ligy žen. Na to vše vzpomíná její kamarádka, tehdejší kapitánka a brankářka Zdenka Malcová – Kubíčková v publikaci 100 let velkomeziříčské házené 1921–2021.

Po válce přišlo studium, vdala se a narodily se jí děti Hana a Oldřich. V padesátých letech učila na osmiletce v budově gymnázia.

Po celý život se zajímala o sport. V roce 2006 jsme spolu vzpomínali na sport za protektorátu, na všechny tehdejší sportovce a také jejího bratra Jaromíra – všestranného sportovce, který působil v odboji, byl zatčen a osvobození se nedočkal. Byl zastřelen na pochodu smrti do Dachau. Tato vzpomínka pro ni byla i po letech stále živá. (V červnu 2018 vyšel ve Velkomeziříčsku můj článek – Vzpomínka na sportovce, kteří se svobody nedočkali – Jaromír Blecha.)

IMG 0291V roce 2009, kdy byla v Jupiter clubu výstava 120 let sportů ve Velkém Meziříčí, jsme spolu se Zdenkou Kubíčkovou a Miladou velmi živě vzpomínali na ty sportovní chvíle. V roce 2011 byla Milada městem Velké Meziříčí oceněna u příležitosti jejích 90 let na slavnosti nejlepších sportovců a některým také předávala ocenění. Často jsem se s ní potkával, když byla na kávě se svými kamarádkami, paní Kubíčkovou a paní Jeřábkovou. Byla to milá a usměvavá žena a také moje paní učitelka.

Čest její památce.

Petr Zezula

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.