Beata Parkanová o Světýlkách: Psaní scénáře pro mě bylo těžké

IMG 9537Velkomeziříčští přijali pozvání scénáristky a režisérky Beaty Parkanové, aby spolu s ní strávili jeden zásadní den v životě malé dívenky. Její třetí celovečerní film Světýlka si v kině Jupiter clubu užili stejně jako následné povídání s autorkou a hercem Martinem Fingerem.

Citlivý, pravdivý, poetický i bolavý příběh vycházející z osobních zkušeností Beaty Parkanové diváky vrátil do dětství. Vždyť každý z nás si v sobě uchovává drobné útržky pocitů, obrazů, zvuků i vůní, které spolu dohromady skládají vzpomínku. Vzpomínku na blízké, kteří už s námi nejsou, na příjemné i nepříjemné prožitky. Některé se nám vryly tak hluboko, že je i po desítkách let ze sebe dokážeme vydolovat s nečekanou silou. „Scénář se opíral o můj pocit dítěte, které stojí za těmi skleněnými dveřmi a cítí, že se něco děje. Přesně si pamatuji ten pocit i prožitek toho, že nejsem dítě. Jsem to já a vím, že se v rodině něco děje, a oni kolem mě nevědí, že to vím,“ popsala režisérka práci na scénáři filmu, ve kterém nabízí niterný pohled na vztahy v rodině šestileté holčičky Amálky, jejích rodičů i prarodičů.

IMG 9534Babička s dědou zatím nechyběli v žádném jejím filmu. „Dědeček a Amálka máloco ve svém životě rozhodují,“ zmínila ředitelka Jupiter clubu Adéla Šoukalová, která po promítnutí Světýlek moderovala besedu s režisérkou a hercem. „Je to pravda. Těšil jsem se na to místo filmu, kde dědeček zaprotestuje. Celý natáčecí den jsem se na to těšil,“ odpověděl Martin Finger, který jenž postavu ztvárnil. „Bylo to na dece a tys tam řekl: Tak to už stačilo, Evi, už dost,“ připomněla se smíchem Beata Parkanová a dodala: „U babičky nevíte, jestli je hodná nebo nesnesitelná. Prostě, starala se o rodinu tak, jak uměla.“

IMG 9548Lidé se režisérky ptali na práci s herci, zejména s malou protagonistkou Miou Bankó, i na práci s kočkou, která jí ve Světýlkách dělá blízkou parťačku, na přípravu, natáčení exteriérů, kolik stránek má scénář a zda neplánuje někdy obsadit do svého filmu sebe samu, podobně jako Quentin Tarantino. „Já bohatě si vystačím za kamerou. A Martin už má naší rodiny, myslím, dost,“ odpověděla autorka a herec ze všech jejích tří filmů i divadelní hry dodal: „To je výborný nápad! Už tu bylo všechno, rodina, dítě i zvíře, tak si říkám co dál.“ Na něj konkrétně mířily otázky, jak se mu s Miou spolupracovalo, jaká je jeho dětská vzpomínka a na oba pak na čem aktuálně pracují a na co by zájemce pozvali. „Přijďte do Činoherního klubu, ten je pro nás oba srdeční záležitost,“ shodli se Beata s Martinem.

Martina Strnadová

Reklama
  • KONKURSNÍ ŘÍZENÍ NA VEDOUCÍ PRACOVNÍ MÍSTO ŘEDITELKY/ŘEDITELE ŠKOLY
  • Hledá se pracovník lesního hospodářství
  • Městský úřad hledá referentku životního prostředí

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.