Připravuje se Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby

IMG 7399Letošní tradiční vánoční koncert v Jupiter clubu změní svoji obvyklou programovou náplň. Účinkující soubory a orchestry se spolu s Farností Velké Meziříčí a spolupořádajícím Jupiter clubem dohodly, že provedou „Rybovku".

Pravidelným každotýdenním zkouškám jednotlivých souborů předcházelo několik organizačních setkání vedoucích nad partiturou. Intenzivní práce na nastudování probíhá od začátku září. Úsilí zakončíme generální celodenní zkouškou a následnými koncerty 15. a 16. prosince 2024 v 18 hodin ve velkém sále Jupiter clubu a 5. ledna 2025 ve 15:30 v kostele sv. Mikuláše.

Předprodej vstupenek bude zahájen 16. října ve 12 hodin, tel.: 566 782 001, 004. On-line rezervace i zakoupení vstupenek bude možná pouze na koncerty, které se konají v Jupiter clubu (JC). Na koncert v kostele bude možno koupit vstupenky pouze osobně na programovém oddělení JC. Kapacita počtu míst je omezená i v kostele, proto prosím neváhejte s rezervací. Na místě už nebude možné vstupenky zakoupit.

Česká mše vánoční nebo také mše Hej, mistře je ručně česky psaná skladba z roku 1796. Přestože je vystavěná jako latinská hudební mše (s částmi Kyrie, Gloria, Graduale, Credo, Offertorium, Sanctus, Benedictus, Agnus, Závěr), jedná se vlastně o pastorální hru aplikovanou na liturgii. Její autor Jakub Jan Ryba v ní vypráví příběh zvěstování narození Ježíše Krista obyčejným lidem – svědkům této události. Dílo je zasazeno do českého prostředí. Autor byl učitelem, a přestože ovládal 6 jazyků, napsal toto dílo v češtině, aby bylo srozumitelné všem.
„Rybova mše" už ve Velkém Meziříčí zazněla v podání místního pěveckého sboru Iuventus a Horáckého orchestru. Toto dílo řídila paní učitelka Mgr. Hana Doležalová v 90. letech.

Mnozí z nás si realizaci pamatujeme a s tóny této obecně známé skladby vzpomínáme na hrdost a sounáležitost účinkujících i posluchačů.
Někteří z tehdejších zpěváků a muzikantů se stali učiteli další generace hudebníků v našem městě a nadšení, zanícenost i houževnatost předávají dál. Vznikla tedy myšlenka společného projektu místních sborů Slunka a Harmonie (pod vedením Mgr. Olgy Ubrové a Mgr. Andrey Svobodové), Komorního sboru ZUŠ (vedoucí Zdeňka Němcová, dipl. um.), Pěveckého sboru Gymnázia Velké Meziříčí (Mgr. Markéta Rosová Prudíková, PhD.), Chrámového sboru (BcA. Marie Žerdin), Orchestru ZUŠ pod vedením pana ředitele Martina Karáska, Chrámového orchestru (Mgr. Marek Slaný). Dále bude do společné produkce zapojeno mnoho dalších regionálních profesionálních i amatérských hudebníků.
Záměrem celého projektu je prohlubování spolupráce mezi hudebními tělesy, rozvoj obecné hudebnosti, kreativity, flexibility, komunikace, zodpovědnosti dětí a mladých. Myslíme také na budování jejich lokální identity a sounáležitosti.

Přínosem pro nás všechny bude kulturní zážitek zprostředkovaný osobnostmi místní hudební scény. Také posílení vědomí, že naše město oplývá velkým bohatstvím hudebníků, kteří svojí činností, výchovou dětí a mládeže pečují o pozitivní estetické a duchovní prostředí ve městě.
Celý projekt podpořilo finančně Město Velké Meziříčí a Kraj Vysočina.

Předprodej: 

Neděle 15. prosince

https://www.jupiterclub.cz/udalosti?cats=cf32&y=2024&m=12&d=15

Pondělí 16. prosince

https://www.jupiterclub.cz/udalosti?cats=cf32&y=2024&m=12&d=16

Vstupenky do kostela pouze osobně na programovém oddělení

-mp-

JC RYBOVA_MSE_2024_A3

 

Reklama
  • Městský úřad přijme uklízečku
  • Hledá se pracovník lesního hospodářství

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.