Umělci vystavovali v Jupiter clubu, na statku i ve stodole

IMG 7635Lidé o víkendu zamířili na společnou výstavu v Jupiter clubu nebo do výtvarných dílen v Radostíně nad Oslavou, Dolních Radslavicích či třeba v Mostištích. Konaly se Dny otevřených ateliérů na Vysočině.

Výtvarníci návštěvníkům ukázali malby, kresby, sochy z kovu, skla, kamene, obrazy z hlíny a dřeva, keramiku či netradiční hudební nástroje ve výstavní síni kulturního centra, na statku, v chalupě i ve stodole. Lidé tak někde mohli nahlédnout i do tvůrčího procesu a dozvědět se spoustu zajímavostí.

V Jupiter clubu se představili Bořivoj a Eva Pejchalovi, Miroslav Štěpánek a Ivana Bíbrová. Ve výstavní síni můžete jejich olejomalby, akvarely či šperky zhlédnout až do pátku 11. října v době od 9 do 16 hodin. Bořivoj Pejchal a Miroslav Štěpánek krom toho až do neděle 13. října vystavují i v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě, kde ve středu 9. října nabízejí komentované prohlídky své výstavy.

Společně s nimi se v Jupiter clubu představil i Lubomír Procházka, který vystavoval obrazy na galerii velkého sálu.

IMG 9633Výtvarnice Jana Mikysková zvala návštěvy do svého venkovského statku v Radostíně nad Oslavou, který postupně přebudovává na úchvatný prostor plný umění. Z klenutých chlévů vytvořila galerii svých děl a prostor pro setkávání. „Veškerá má tvorba vychází z přírody, kde trávím spoustu času. Sama si hledám nové postupy a techniky,“ vysvětlila Jana Mikysková. Její díla vznikají z naplavených dřevin, z hlíny, mechu a lišejníku, z pálené hlíny kombinované se dřevem, rezavých kovových poklic, hrnců, nástrojů a všelijakých nalezených drobností.

P1890316Ateliér Pod Krásnou horou otevřel své dveře v Mostištích, na břehu řeky Oslavy pod zříceninou hradu. Veronika Netolická tam přebudovala starou stodolu na útulný ateliér kde vzniká dekorativní i užitá keramika. Cítili se tu dobře nejen dospělí, ale i děti, pro které měla připravenou tvořivou dílničku, a také hru – dýňovou dámu.

 

IMG 9657Na didgeridoo, bubny, ozvučná dřívka či různé píšťaly si mohli zájemci zahrát v chalupě v Dolních Radslavicích, kde Tomáš Dufek tvoří netradiční hudební nástroje z různých dřevin, kůží a dalších materiálů. Lidé při návštěvě jeho ateliéru mohli zjistit, jak vypadá a jak zní jasan, buk, janovec, škumpa, jalovec a další dřeviny a seznámit se s podrobnostmi jejich výroby.

Martina Strnadová

Reklama
  • Občanská poradna radí
  • Občanská poradna radí
  • Občanská poradna radí
  • Občanská poradna radí

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.