Pouť v Netíně patří k největším v širokém dalekém okolí

P1880799Poutě k Panně Marii do Netína se tradují už od roku 1714. Letos se tedy poutníci, nejen z Velkého Meziříčí, vydali na pouť k Panně Marii už po 310. Ne v každém roce mohli poutníci putovat pohromadě, ale museli se uchýlit k soukromým poutím.

Pouť začala už ve čtvrtek 15. srpna o půl šesté večer mší svatou. V pátek od 16 hodin pokračovala šifrovací hrou O poklad netínského kostela. V 17 hodin začal v kostele letní koncert vážné hudby pořádaný nadačním fondem Františka Podstatzky-Lichtensteina. Skladby Johanna Sebastiana Bacha, Franze Schuberta a dalších významných skladatelů zazněly v podání varhanistky Tetiany Tishchenko, hobojistky Bohdany Tesařové a flétnisty Marka Přibyla.

Vrcholem netínské pouti pak byla neděle. Už v půl osmé ráno sloužil novokněz P. Daniel Martinek v kostele mši svatou. V 9 hodin pak sloužil další mši svatou na farní zahradě. V té době už byli na cestě poutníci z okolních farností. Průvod poutníků z Velkého Meziříčí vyšel už v půl sedmé ráno. Před sebou měli deset kilometrů. Procesí s Pannou Marií vedl P. Jaroslav Mrňa.

V půl jedenácté se poutníci sešli na okraji Netína u tzv. Černého kříže, kde se k nim připojil velkomeziříčský děkan Jiří Kaňa a pomocný biskup pražský Zdenek Wasserbauer. Průvod prošel vsí až ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie, kde proběhlo přivítání poutníků. V 11 hodin pak biskup Zdenek Wasserbauer celebroval mši svatou na farní zahradě.

Po celý den probíhal u kostela dobročinný jarmark, kde si každý mohl koupit ručně vyráběný dáreček či upomínku na netínskou pouť. V kapli u kostela pak byla k vidění výstava na téma 310 let poutí do Netína.

Po celou pouť žilo centrum obce pouťovými atrakcemi a stánky s nejrůznějším zbožím. K pouťové pohodě pak v neděli od jedné hodiny odpolední hrála před kulturním domem Hudba Ladislava Prudíka.

-pch-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.