Romské píseň zazní v Husově domě

plakát Mário_Biháry_a_Bachtale_Apsa_1Bachtale Apsa, v překladu Slzy štěstí, vyjadřuje pestrost nálad a emocí, které romská hudba odnepaměti v posluchačích vyvolává. Ve Velkém Meziříčí vystoupí 1. září od 17 hodin v Husově domě.

Jak řekla Bára Hrzánová: „V téhle hudbě jsou všechny city, které člověk potřebuje k žití, aby nevyschl." Kapela spojuje muziku balkánských, maďarských, španělských i slovenských Romů. Nechybí samozřejmě klasické čardáše.

Repertoár ovšem netvoří jen romská tradiční hudba, ale také autorská tvorba Mária Biháriho a Petra Horváta. V hudbě Bachtale Apsa se tak prolínají romské melodie s rumbou, tangem, flamencem, swingem a dalšími styly. Základem kapely je každopádně virtuózní akordeon nevidomého romského hudebníka Mária Biháriho, který doprovází vynikající kytarista a fenomenální zpěvák Peter Horvát. Originální houslista a basista Adam Pospíšil, jeden z mála „gádžů", hrajících s romskými kapelami, podle nálady tepe rytmiku nebo housle. Jazzový feeling dodává výjimečný trumpetista Nicholas Roy Arthefer, rodák z amerického Bostonu, který trvale zakotvil v Praze. Rytmickým motorem kapely je originální perkusista a bubeník Radek Sivák, hrající skvěle na cokoliv, co se mu zrovna připlete do cesty. Formace Bachtale Apsa funguje v různých sestavách od roku 2010 a za tu dobu odehrála stovky koncertů doma i v zahraničí, nejdále v Indii a v Alžírsku.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.