Veteráni zaplnili modrý statek v Měříně

0 IMG_7210Tradiční sraz veteránů na měřínském statku se uskutečnil v neděli. Kromě motorek a aut bylo možné zhlédnout staré traktory značky Zetor či velociped. Pátého ročníku se účastnilo kolem patnácti set nadšenců a vystaveno bylo kolem 150 historických strojů.

 

0 IMG_7252Prostory se začaly plnit návštěvníky již těsně před desátou hodinou dopolední, kdy stále přijížděly další a další mašiny. Kolem půl 11 popřáli organizátoři akce nejstaršímu členovi svého týmu Bohumilovi Šmídovi, ten totiž ve čtvrtek 25. července oslavil 95. narozeniny. Jako poctu a poděkování obdržel zlatá řídítka se zmíněnou pětadevadesátkou a květiny. V 11 a ve 13 bylo možné využít Karlem Pacalem komentované prohlídky kostela, který se zmínil o podobnosti portálu s portálem v třebíčském kostele, popovídal o zákristii, kněžišti, hrobech umístěných pod kostelem a spoustě dalších zajímavostí. O zvonech kostela a jejich historii se rozpovídal Jiří Toman.

Kolem 12. hodiny se začaly skládat motocykly do řady za sebe a těšně před ní vyrazily na spanilou jízdu. 0 IMG_7599Celý průvod odstartovalo vozidlo veřejné bezpečnosti. Cesta vedla před Meziříčko, do Černé a poté zpět do Měřína. Během dne předvedl František Uhlíř několik ukázkových jízd na velocipedu, na který poté mohly děti nasednout a vyfotit se na něm. Od dvou hodin již zněla hudba v podání kytar a akordeonu neboli tahací harmoniky, nechyběl ani zpěv.

Na akci měla přijet pětičlenná skupinka, která cestovala z Ostravy do Barcelony na motocyklech Jawa 634. Cestou tam ujela 3 500 kilometrů, nakonec se však „hecla" a v době konání srazu měla za sebou během dvou dnů dalších 1 000 kilometrů a nacházela se v Praze, tudíž akce zůstala bez jejich účasti. 

472Pokud byste chtěli prostory navštívit, ale nestihli jste sraz veteránů, tak nezoufejte. Další akcí, které se můžete účastnit je Country na statku se skupinou Kdo má čas. Modrý statek své dveře otevře 18. srpna v 16 hodin. Těšit se můžete na kataru, banjo, foukací harmoniku, mandolínu a basu. Na místě bude občerstvení a studené nápoje. Vstupné je dobrovolné.

Tina Kárníková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.