Noc kostelů odkryla tajemná místa

P1870866Každoroční a oblíbená akce Noc kostelů letos připadla na pátek 7. června. Zájemci mohli navštívit nejen kostel sv. Mikuláše, ale také Husův dům, špitální kostel sv. Kříže, starou a novou synagogu nebo si zajít na kávu do farního sálu. Záštitu nad celou akcí převzal mimo jiné i starosta města Velké Meziříčí Alexandros Kaminaras.

Celý podvečer a večer otevřela vernisáž výstavy Ikonografie v obrazech studentů, která se odehrála v kostele sv. Mikuláše a zazpíval při ní Pěvecká sbor GVM. Zahajoval ji sám pan děkan Jiří Kaňa. Výstavu si můžete v kostele prohlédnout až do 25. června.

Velký zájem byl o prohlídky kostela sv. Mikuláše. Kdo přišel, seznámil se, v doprovodu příjemných průvodců, nejen s historií kostela a s hlavní lodí a pobočnými loděmi, ale mohl nahlédnout do sakristie, na oratoř, na kůr k varhanům, ale také za varhany. A kdo našel odvahu a alespoň krapet talentu, mohl si na varhany i zahrát. Prostě a krátce bylo toho vidět spoustu zajímavého.

Prostor ke stíšení a k tiché meditaci pak nabízel Husův dům a také špitální kostel sv. Kříže, kde jste mohli vyslovit své přání a zapálit svíčku.
Nová synagoga pak nabídla hebrejské písně a zaplněný sál dokazoval, že židovské umění má spoustu obdivovatelů. Spostu návštěvníků také přilákala přednáška historika Martina Štingla, který povídla nejen o historii velkomeziříčských synagog. A ti nejvytrvalejší pak mohli při soumtraku nahládnout i do prostor staré synagogy.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.