Velkomeziříčské filozofování zahájila umělá inteligence

IMG 8471Evropský festival filozofie ve Velkém Meziříčí včera slavnostně odstartoval. A hned první přednášející načrtli vývoj, pozitiva i možné hrozby umělé inteligence.

Velký sál Jupiter clubu ve čtvrtek 6. června přivítal řadu hostů i návštěvníků. Slavnostní zahájení si nenechali ujít zástupci vedení města, Kraje Vysočina, Akademie věd, odborných garantů i programového výboru festivalu. „Festival filozofie je nejvýznamnější akcí svého druhu v České republice a my jsme hrdí na to, že je doma právě u nás ve Velkém Meziříčí,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras a poděkoval řediteli festivalu Milanu Dufkovi nejen za organizaci jeho již osmnáctého ročníku, ale též za více než dvacetiletou práci ve vedení Jupiter clubu, kde k 31. srpnu končí.

Povídání o umělé inteligenci zahájil Josef Krob, který ji samotnou nechal promluvit o filozofickém festivalu, a to dokonce i ústy Erazima Koháka, jenž byl častým hostem ve Velkém Meziříčí a nyní již čtyři roky není mezi námi.

První přednášející Lenka Axlerová ze společnosti Microsoft a Vladimír Mařík z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze pak představili mýty, očekávání a realitu umělé inteligence včetně konkrétních příkladů jejího využití. Nabídli posluchačům nesmírně zajímavé povídání o něčem, co se čím dál tím víc a rychleji začíná dotýkat každého z nás. „Nemusíme se bát toho, že nás stroje ovládnou. Jedině živá hmota může mít vědomí. Křemík schopnost cílevědomé změny nemá. Není schopen cílevědomě za něčím jít s účelem vlastního uspokojení,“ řekl Vladimír Mařík.

Následnou diskusi s návštěvníky stejně jako celý přednáškový blok moderoval Jaroslav Zoula z redakce Vědy České televize.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.