Výstava ukazuje pohled dětí na současný svět

IMG 7508Vernisáží výstavy Přirozené a umělé v synagoze včera odstartoval program 18. ročníku Evropského festivalu filozofie v našem městě.

Výstava pod taktovkou muzea nabízí práce dětí meziříčských škol, které ukázaly svůj pohled na současný svět, co v něm vnímají jako přirozené a co jako umělé. Zapojily se všechny tři základní školy Sokolovská, Oslavická a Školní, gymnázium, ZŠ v Mostištích i základní a praktická škola. „Zúčastněných je tolik, že jsme museli rozšiřovat výstavní prostor,“ uvedla autorka výstavy Eva Kočí Valová a popsala smysl akce: „Děti jsou vstřícné, upřímné, nadšené, ale my se jich málo ptáme, co cítí. Děláme pro ně to, co si myslíme, že je nejlepší, ale ony chtějí, aby jim někdo naslouchal. Samy chtějí říct, co cítí, a chtějí, aby s o tom s nimi někdo mluvil. Proto jsme se v muzeu shodli, že jim dáme šanci se vyjádřit.“

Ředitelka muzea Irena Tronečková v synagoze pozvala přítomné hned na druhý den, a to středu 5. června, kdy ve výstavní síni muzea následuje vernisáž další festivalové výstavy díla Jany Mikyskové, nazvaná Obrazy plastiky hlína a mech. Začne v 18 hodin.

Ředitel festivalu filozofie Milan Dufek pak přítomné pozval na celý festivalový program, který potrvá až do 12. června. Slavnostní zahájení EFF proběhne zítra, ve čtvrtek 6. června v 17 hodin ve velkém sále Jupiter clubu.

Martina Strnadová

Výstava Přirozené a umělé v nové synagoze je otevřená od 5. do 12. června od 13 do 17 hodin.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.