Romské i maďarské písně roztleskaly koncertní sál

0 P1207662Středeční koncert v rámci velkomeziříčského kruhu přátel hudby (KPH) patřil maďarskému a romskému folklóru, předvedla jej kapela Hazafele.

Úvodního slova se chopil ředitel Jupiter clubu Milan Dufek, který všem poděkoval za jejich účast na akci, následně zval na blížící se Evropský festival filozofie, koncerty v rámci Concentusu Moraviae a samozřejmě i na další sezónu KPH. „V rámci festivalové afterpárty na náměstí postavíme jeden dlouhý stůl a oslavíme tak jeho 18. narozeniny. Připravíme pro vás občerstvení, ale zapojit se a něco donést může i každý z vás. Dnes jsme na posledním koncertu KPH sezóny 2023/2024, je to zároveň poslední koncert, kterého se účastním jako ředitel Jupiter clubu, na podzim vás zde bude vítat již někdo jiný. Děkuji vám za věrnost, že na koncerty chodíte a podporujete tím naše umělce," doplnil.

Brněnská skupina Hazafele předvedla spoustu skladeb romsko-maďarských, ale i rumunský tradicionál. Muzikanti zazpívali i zahráli písně s různou tematikou, například dětskou, svatební i tu o smrti. Dále zazněla i píseň o jídle, tu si kapela doplnila o sloku ve slovenštině. V repertoáru nechyběla ani současná romská hymna. Rytmické tóny přispěly k tomu, že si lidé v hledišti v průběhu koncertu podupávali, při poslední písni před přestávkou se hudebníkům dokonce podařilo je roztleskat.

Tina Kárníková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.