Podvodníci prázdniny nemají

ai-generated-8366100 960_720Jen během jednoho dne (1. srpna) policisté v kraji Vysočina přijali celkem sedm různých oznámení od občanů, kteří se stali terčem podvodů v internetovém prostředí.
Všech sedm případů pro ilustraci, že lidé jsou stále nepoučitelní, pouze stručně shrnu – lidé přišli těmito podvody o značné finanční prostředky.

1. Poškození byli telefonicky kontaktováni neznámým pachatelem, který se vydával za zaměstnance banky s tím, že z důvodu bezpečnosti by bylo potřeba převést finanční prostředky z jejich bankovního účtu na jiný účet „zájmový" bankovní účet. Převedli částku téměř 600 000 korun a poté kontaktovali svoji banku, kde jim bylo sděleno, že se jedná o podvodné jednání.

2. Poškozenou kontaktoval telefonicky neznámý pachatel, který tvrdil, že je pracovníkem banky s tím, že má napadený účet a aby peníze na tomto účtu zachránila, aby je převedla na jiný účet. Poškozená tak učinila a převedla téměř 130 000 korun. Neznámý pachatel se po převodu odmlčel a od té doby je již nekontaktní.

3. Poškozená na základě e-mailové komunikace, která vycházela z údajného investování s Leošem Marešem v pořadu Jana Krause, klikla na odkaz v jednom z e-mailů, kdy následně po telefonickém navedení ze strany neznámého pachatele opakovaně přes bankovní aplikaci potvrdila odeslání dvou plateb ze svého účtu na cizí účet a přišla o 140 000 korun. Neznámý pachatel následně uzavřel bez jejího vědomí smlouvu o úvěru na částku téměř 80 000 korun, ale ze strany banky byla tato transakce zastavena.

4. Poškozenou kontaktoval před pobočkou banky neznámý muž, který ji nabídl výhodnější zhodnocení peněz. Následně ji kontaktoval prostřednictvím e-mailu a ona podle jeho pokynů zřídila účet a převedla na něj téměř 190 000 korun.

5. Poškozený byl kontaktován ze strany neznámého pachatele a ten ho přesvědčil pod záminkou legalizace výdělku na jeho bitcoinovém účtu k zřízení dalšího účtu. Po následné instalaci programu pro vzdálený přístup k počítači poškozeného podvodník z jeho účtu odčerpal karetními transakcemi částku ve výši téměř 300 000 korun a pokusil se zřídit půjčku u společnosti na částku 250 000 korun, což se mu nepovedlo.

6. Neznámý pachatel na inzertním portálu Market Place projevil zájem o nabízené zboží ze strany prodejce, kterému zaslal falešný odkaz. Poškozená po otevření odkazu byla přesměrována na stránku tvářící se jako stránky „Balíkovna,". Poté zde vyplnila veškeré údaje ke své platební kartě, včetně CVC kódu a v mobilním telefonu transakci odsouhlasila. Poté zjistila, že došlo k odčerpání finančních prostředků z jejího účtu ve výši přesahující 42 000 korun.

7. Neznámý pachatel v prostředí internetu kontaktoval poškozeného ohledně jeho inzerátu na prodej klávesového nástroje na internetovém portálu s tím, že má zájem o koupi a zajistí dopravu na své náklady prostřednictvím kurýrní služby. Poškozenému přišel odkaz na stránky, které se tvářily jako stránka společnosti DPD, kde byl uveden odkaz na platební bránu, s tím, že po vyplnění údajů mu přijdou na účet peníze za klávesy. Poškozený zadal platební údaje své platební karty a z jeho účtu odešlo téměř 2 500 korun.

V poslední době zaznamenávají policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina značný počet takových jednání, zejména v prostředí internetu. Oznámení od poškozených lidí přijímají policisté téměř každá den. Způsobené škody jsou proti „klasické" kriminalitě mnohonásobně vyšší a pachatelé dokážou velmi rychle získané hodnoty vyvést mimo dosah možností policie je zajistit a poškozenému vrátit.

„Já osobně doporučuji vůbec neprovádět tzv. bezkontaktní investice v prostředí internetu, pokud nedisponujete hodně vysokými znalostmi a dovednostmi v tomto prostoru. A ani to vás před podvodem neochrání a ti ostatní jsou snadnou kořistí pachatelů. A pak mohou škody jít a jdou do desítek miliónů," říká mjr. Mgr. Martin Vaněček, vedoucí odboru analytiky a kybernetické kriminality, který se touto kriminalitou v kraji zaobírá.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.