Na základní škole Oslavická slavili Den Země

ZS OslavickaDen Země je název pro ekologicky motivovaný svátek, který se koná každoročně 22. dubna.


Jeho cílem je upozornit lidi na dopady ničení životního prostředí. Při této příležitosti se na Základní škole Oslavická v hodinách angličtiny vždy věnujeme jinému tématu, a to i jinou formou. Snažíme se o různorodost a pestrost pojetí a tak každý rok je překvapení, co v rámci tohoto dne uskutečníme.
Mladší žáci 2. stupně se letos seznámili se slovní zásobou týkající se třídění odpadu, zásadou RRR - reduce, reuse, recycle, která má za cíl předcházet nadměrné tvorbě odpadů, dále děti navrhovaly způsoby vylepšení životního prostředí apod. Žáci pracovali ve skupinkách, řešili kvízy, tvořili anglická slova týkající se tematicky ekologie a poté se zamýšleli nad otázkou, co oni sami mohou pro naši Zemi udělat.
Starší školáci pracovali na tématu Globální oteplování. Stěžejním bodem workshopu byl článek „Pizzly – grizzly or polar bear?" z časopisu pro výuku a studium anglického jazyka Drive, který v hodinách angličtiny pravidelně využíváme.
Globální oteplování je pojem, který označuje změny v teplotě zemské atmosféry a oceánů. Vědci pozorován nárůst teploty způsobuje tání ledovců ohrožující existenci ledních medvědů.
V důsledku úbytku ledových polí jsou medvědi nuceni omezovat oblast svého přirozeného výskytu a stahovat se blíže k severnímu pólu. V nejjižnějších oblastech mohou čelit závažným problémům s obstaráváním si potravy a navíc se zde začínají střetávat s jinými druhy medvědů (v Severní Americe například s medvědem grizzlym), jimž globální oteplování dovoluje žít severněji, než činili dosud. V poslední době byly zaznamenány případy křížení ledních medvědů s jejich nejbližšími příbuznými, medvědy grizzly. Pizzly je potom pracovní název těchto kříženců a vznikl kombinací anglických slov polar a grizzly.
Všechny tyto zajímavé informace o důsledku globálního oteplování na vymírání určitých biologických druhů či jejich vzájemné křížení byly pro žáky přínosnými nejen z hlediska současné problematiky životního prostředí, ale samozřejmě také z oblasti výuky cizího jazyka, neboť si obohatili slovní zásobu o nové pojmy či fráze týkající se daného tématu, a to v připravených pracovních listech. Vyslechli si článek namluvený rodilou mluvčí z USA, porovnali jsme výslovnost britské a americké angličtiny.
Cílem oslav Dne Země je propagovat zásady ekologického chování, podporovat v žácích aktivní přístup k ochraně životního prostředí a přispět tak k jeho zlepšení. Náš projektový den v hodinách anglického jazyka tento cíl určitě splnil.
Mgr. Petra Stočková, učitelka AJ

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.